Multiple Choice Questions of The Frog and the Nightingale Class 10th.

0
220

Read the following and choose the most appropiate option from the ones provided to you.


1.
Other creatures loathed his voice,
But, alas, they had no choice,
And the crass cacophony
Blared out from the sumac tree
At whose foot the frog each night
Minstrelled on till morning light
(i) Where did this creature live?
(a)
It lived near the pond
(b) It lived on the mountain
(c) It lived under the sumac tree
(d) It lived in a deep valley
(ii) Why is his voice referred to as ‘crass
cacophony?
(a)
It was boring
(b) It was unmusical and loud
(c) It had a weak voice
(d) It had no control over his voice
(iii) Why did he sing all night? How did his
singing affect others?
(a)
They were indifferent
(b) They felt cheerful
(c) They encouraged him all the more
(d) They were irritated and felt a lot of
discomfort
Answer : (i) (c) (ii) (b) (iii) (d)
2. And a solitary loon
Wept, beneath the summer morn
Toads and teals and tiddlers, captured
By her voice cheered on, enraptured
‘Bravo’! “Too divine!” “Encore!”
So the nightingale once more.
Quite unused to such applause
Sang till dawn, without a pause.
(i) How did the nightingale reciprocate their
compliments?
(a)
She was indifferent
(b) She was afraid of the fog
(c) She was so happy that she sang till morning
(d) She went back to her nest
(ii) How did the solitary loon behave differently
from others?
(a)
he went to sleep
(b) he clapped loudly
(c) he gave lot of compliments
(d) he wept
(iii) Who are ‘toads, teals and tiddlers’?
(a)
insects
(b) big animals
(c) amphibians like ducks and fish
(d) animals which live in water
Answer : (i) (c) (ii) (d) (iii) (c)

3. “Yes” the frog replied. “You see,
I’m the frog who owns this tree
In this bog I’ve long been known
For my splendid baritone
And, of course, I wield my pen
For Bog Trumpet now and then.”
(i) What bits of information does the frog give
to the listener?
(a)
he was a leader
(b) he was a writer and a singer
(c) he was an agent
(d) he was a trainer
(ii) Give two reasons why the frog wants to
make an impression on the nightingale.
(a)
It is his nature, he wants to help her
(b) He wishes to impress and exploit her
(c) He wants to impress her and other animals
of the bog
(d) He is jealous of her popularity and wants
to exploit her
(iii) What does the frog’s speech reveal about
his character?
(a)
proud and conceited
(b) a clever fellow
(c) jealous and a cheat
(d) appreciative of the nightingale’s talent
Answer : (i) (b) (ii) (d) (iii) (c)
4. “You’ll remain a mere beginner
But with me you’ll be winner.”
“Dearest frog,” the nightingale
Breathed: “This is a fairy tale
And you’re Mozart in disguise
Come to earth before my eyes”
“Well, I charge a modest fee”
“Oh!” “But it won’t hurt, you’ll see.”
(i) How does the frog plan to make the
nightingale a winner?
(a)
by projecting her as a good singer
(b) by training her
(c) by publicity
(d) by charging tickets
(ii) Who was Mozart?
(a)
a famous artist
(b) a famous composer of music
(c) writer of ‘Bog Trumpet’
(d) owner of tree
(iii) Which character-trait of the frog is
evident here?
(a)
clever (b) deceitful
(c) shy (d) humble
Answer : (i) (b) (ii) (b) (iii) (b)
5. “And my dear, lay on more trills
Audiences enjoy such frills
You must make your public happier
Give them something sharper, snappier.
You must aim for better billings Y
ou still owe me sixty shillings.”
[C.B.S.E. 2011 (T-1)]
(i) What is the speaker’s advice to the listener?
(a)
to sing loudly
(b) to add repetitive quick-paced notes
(c) to be more musical
(d) to sing during storm
(ii) Explain ‘better billings.’

(a) better notes (b) better music
(c) more money (d) more training

(iii) Why does the listener owe sixty shillings to
the speaker?
(a)
for encouragement
(b) for guidance and training
(c) for appreciation
(d) for promoting her in the bog
Answer : (i) (b) (ii) (c) (iii) (b)
6. “Use your wits and follow fashion.
Puff your lungs out with your passion.”
Trembling, terrified to fail,
Blind with tears, the nightingale
heard him out in silence, tried,
Puffed up, burst a vein and died.
(i) The speaker appears to be angry. What is
the reason for his anger?
(a)
Nightingale is too tired
(b) No one likes her singing
(c) Income from the concert has fallen sharply
(d) It is his nature
(ii) Why is she terrified?
(a)
She is afraid of failure
(b) She is afraid of the frog’s scolding
(c) She has become weak physically
(d) She cannot sing during rainy weather
(iii) What caused the death of the nightingale?
(a)
She was unhappy
(b) Her throat got choked

(c) A vein burst by too much exhaustion
(d) She had high fever.
Answer : (i) (c) (ii) (a) (iii) (c)
7. ‘Did you…. did you like my song’?
“Not too bad-but far too long.
The technique was fine, of course,
But it lacked a certain force”.
[C.B.S.E. 2011 (T-1)]
(i) ‘You’ in the above lines refers to
(a)
the nightingale
(b) Mozart
(c) the frog
(d) the poet
(ii) The opinion expressed about the song
(a)
carries a lot of weight
(b) is meant to discourage the singer
(c) is meant to wholeheartedly support the
singer
(d) is quite genuine
(iii) The first line reveals that the speaker
(a)
is feeling nervous
(b) is quite sure about her singing talent
(c) has readily believed the listener
(d) she is feeling confident about herself
Answer : (i) (a) (ii) (b) (iii) (a)
8. “For six hours, till she was shivering
and her voice was hoarse and quivering.
Though subdued and sleep deprived,
In the night her throat revived,
And the sumac tree was bowed
With a breathless, titled crowd.”
[C.B.S.E. 2011 (T-1)]
(i) The Sumac tree was bowed because
(a)
the roots of the tree were not stronger
(b) due to the overweight of the creatures who
came to listen to the song of the nightingle
(c) due to the respect and admiration for the
nightingale’s song the tree itself bowed
(d) both (ii) and (iii)
(ii) In the line “with a breathless, titled crowd”-
titled crowd constitutes
(a)
all the wild animals in the forest
(b) all the water birds in the forest
(c) specific birds like Owl, Duck, Mallard,
Milady Trent, Martin, and coot.
(d) Sandwich, Kent Cardinal Mephisto, Monte
Cristo.
(iii) “hoarse and quivering” means :
(a)
rough, unclear and shaking and trembling
(b) soft and clear and quiet and energetic
(c) sweet and melodious and jumping and
twisting
(d) cold and pale and fearful and fierce.
Answer : (i) (b) (ii) (c) (iii) (a)
9. “You must make your public happier:
Give them something sharper snappier
We must aim for better billings
You still owe me sixty shillings.”
[C.B.S.E. 2011 (T-1)]
(i) Who says these words?
(a)
the frog
(b) the titled crowd
(c) the ladies with tiaras
(d) the nightingale
(ii) The speaker asks for sixty shillings
(a)
for training the nightingale
(b) for singing to the creatures of the bog
(c) for making the public happy
(d) for killing the nightingale
(iii) The rhyme scheme of these lines is
(a)
abad (b) abcd
(c) abba (d) aabb
Answer : (i) (a) (ii) (a) (iii) (d)
10. “Next night when the Nightingale
Shook her head and twitched her tail,
Closed an eye and fluffed a wing
And had cleared her throat to sing
She was startled by a croak.”
[C.B.S.E. 2011 (T-1)]
(i) The nightingale was eager to sing because of
(a)
the frog
(b) the titled crowd
(c) the ladies with tiaras
(d) the money
(ii) The speaker asks for sixty shillings
(a)
for training the nightingale
(b) for singing to the creatures of the bog
(c) for making the public happy
(d) for killing the nightingale
(iii) The rhyme scheme of these lines is
(a)
abad (b) abcd
(c) abba (d) aabb
Answer : (i) (a) (ii) (a) (iii) (d)

 

Advertisement