TS Grewal Solutions for Special Purpose Books II – Other Books Class 11 Accountancy Chapter 10

0
601

TS Grewal Solutions for Class 11 Accountancy Chapter 10 – Special Purpose Books II – Other Books

Question 1.
ts-grewal-solutions-class-11-accountancy-chapter-10-special-purpose-books-ii-books-Q1-1
Solution:
ts-grewal-solutions-class-11-accountancy-chapter-10-special-purpose-books-ii-books-Q1-2

Question 2.
ts-grewal-solutions-class-11-accountancy-chapter-10-special-purpose-books-ii-books-Q2-1
Solution:
ts-grewal-solutions-class-11-accountancy-chapter-10-special-purpose-books-ii-books-Q2-2

Question 3.
ts-grewal-solutions-class-11-accountancy-chapter-10-special-purpose-books-ii-books-Q3-1
Solution:
ts-grewal-solutions-class-11-accountancy-chapter-10-special-purpose-books-ii-books-Q3-2

Question 4.
ts-grewal-solutions-class-11-accountancy-chapter-10-special-purpose-books-ii-books-Q4-1
Solution:
ts-grewal-solutions-class-11-accountancy-chapter-10-special-purpose-books-ii-books-Q4-2
ts-grewal-solutions-class-11-accountancy-chapter-10-special-purpose-books-ii-books-Q4-3

Question 5.
ts-grewal-solutions-class-11-accountancy-chapter-10-special-purpose-books-ii-books-Q5-1
Solution:
ts-grewal-solutions-class-11-accountancy-chapter-10-special-purpose-books-ii-books-Q5-2
ts-grewal-solutions-class-11-accountancy-chapter-10-special-purpose-books-ii-books-Q5-3

Question 6.
ts-grewal-solutions-class-11-accountancy-chapter-10-special-purpose-books-ii-books-Q6-1
Solution:
ts-grewal-solutions-class-11-accountancy-chapter-10-special-purpose-books-ii-books-Q6-2

Advertisement

Question 7.
ts-grewal-solutions-class-11-accountancy-chapter-10-special-purpose-books-ii-books-Q7-1
Solution:
ts-grewal-solutions-class-11-accountancy-chapter-10-special-purpose-books-ii-books-Q7-2
ts-grewal-solutions-class-11-accountancy-chapter-10-special-purpose-books-ii-books-Q7-3

Question 8.
ts-grewal-solutions-class-11-accountancy-chapter-10-special-purpose-books-ii-books-Q8-1
Solution:
ts-grewal-solutions-class-11-accountancy-chapter-10-special-purpose-books-ii-books-Q8-2

Question 9.
ts-grewal-solutions-class-11-accountancy-chapter-10-special-purpose-books-ii-books-Q9-1
Solution:
ts-grewal-solutions-class-11-accountancy-chapter-10-special-purpose-books-ii-books-Q9-2
ts-grewal-solutions-class-11-accountancy-chapter-10-special-purpose-books-ii-books-Q9-3

Question 10.
ts-grewal-solutions-class-11-accountancy-chapter-10-special-purpose-books-ii-books-Q10-1
Solution:
ts-grewal-solutions-class-11-accountancy-chapter-10-special-purpose-books-ii-books-Q10-2

Question 11.
ts-grewal-solutions-class-11-accountancy-chapter-10-special-purpose-books-ii-books-Q11-1
Solution:
ts-grewal-solutions-class-11-accountancy-chapter-10-special-purpose-books-ii-books-Q11-2

Question 12.
ts-grewal-solutions-class-11-accountancy-chapter-10-special-purpose-books-ii-books-Q12-1
Solution:
ts-grewal-solutions-class-11-accountancy-chapter-10-special-purpose-books-ii-books-Q12-2

Question 13.
ts-grewal-solutions-class-11-accountancy-chapter-10-special-purpose-books-ii-books-Q13-1
Solution:
ts-grewal-solutions-class-11-accountancy-chapter-10-special-purpose-books-ii-books-Q13-2

Question 14.
ts-grewal-solutions-class-11-accountancy-chapter-10-special-purpose-books-ii-books-Q14-1
Solution:
ts-grewal-solutions-class-11-accountancy-chapter-10-special-purpose-books-ii-books-Q14-2

Question 15.
ts-grewal-solutions-class-11-accountancy-chapter-10-special-purpose-books-ii-books-Q15-1
Solution:
ts-grewal-solutions-class-11-accountancy-chapter-10-special-purpose-books-ii-books-Q15-2

Question 16.
ts-grewal-solutions-class-11-accountancy-chapter-10-special-purpose-books-ii-books-Q16-1
Solution:
ts-grewal-solutions-class-11-accountancy-chapter-10-special-purpose-books-ii-books-Q16-2

Question 17.
Following balance appeared in the Balance Sheet of Ram Stores on 31st March, 2013.
Pass the necessary Journal entries for opening the books for the year 2013-14:
Debit Balances: Furniture Rs.4,000; Machinery Rs.20,000;Debtors Rs.5,000; Bills Receivable Rs.11,800; Cash Rs.14,200.
Credit Balances: Capital Rs.30,000; Bills Payable Rs.15,000;Creditors Rs.10,000.
Solution:
ts-grewal-solutions-class-11-accountancy-chapter-10-special-purpose-books-ii-books-Q17-2

Question 18.
Enter the following transactions in Journal Proper of Geeta (Proprietor):
i. Rent not paid (Rent outstanding) Rs.1,000.
ii. Goods withdrawn by proprietor for personal use Rs.5,000.
iii. Purchase of machine on credit for Rs.10,000 from Ram Sons.
iv. Depreciate motor car with book value Rs.1,00,000 @ 10% p.a. for one year.
Solution:
ts-grewal-solutions-class-11-accountancy-chapter-10-special-purpose-books-ii-books-Q18-2

Question 19.
From the following information available on 31st March, 2013, pass the necessary Adjustment Entries in the Journal for the year ending on that date:
Interest accrued Rs.2,500.
Wages for March, 2013 outstanding Rs.10,000.
Insurance prepaid Rs.1,500.
Rent for April, 2013 received in advance Rs.3,000.
Depreciation on furniture Rs.5,000.
Commission due to Manager 6% on net profit after charging such commission. The profit before charging such commission was Rs.1,06,000.
Interest due on loan but not paid. Loan of Rs.1,50,000 was taken at 9% p.a.; 9 months before end of the year.
Solution:
ts-grewal-solutions-class-11-accountancy-chapter-10-special-purpose-books-ii-books-Q19-2

Question 20.
ts-grewal-solutions-class-11-accountancy-chapter-10-special-purpose-books-ii-books-Q20-1
Solution:
ts-grewal-solutions-class-11-accountancy-chapter-10-special-purpose-books-ii-books-Q20-2

Question 21.
ts-grewal-solutions-class-11-accountancy-chapter-10-special-purpose-books-ii-books-Q21-1
Solution:
ts-grewal-solutions-class-11-accountancy-chapter-10-special-purpose-books-ii-books-Q21-2
ts-grewal-solutions-class-11-accountancy-chapter-10-special-purpose-books-ii-books-Q21-3

Question 22.
ts-grewal-solutions-class-11-accountancy-chapter-10-special-purpose-books-ii-books-Q22-1
Solution:
ts-grewal-solutions-class-11-accountancy-chapter-10-special-purpose-books-ii-books-Q22-2
ts-grewal-solutions-class-11-accountancy-chapter-10-special-purpose-books-ii-books-Q22-3
ts-grewal-solutions-class-11-accountancy-chapter-10-special-purpose-books-ii-books-Q22-4
ts-grewal-solutions-class-11-accountancy-chapter-10-special-purpose-books-ii-books-Q22-5

Question 23.
ts-grewal-solutions-class-11-accountancy-chapter-10-special-purpose-books-ii-books-Q23-1
Solution:
ts-grewal-solutions-class-11-accountancy-chapter-10-special-purpose-books-ii-books-Q23-2
ts-grewal-solutions-class-11-accountancy-chapter-10-special-purpose-books-ii-books-Q23-3

Question 24.
ts-grewal-solutions-class-11-accountancy-chapter-10-special-purpose-books-ii-books-Q24-1
Solution:

ts-grewal-solutions-class-11-accountancy-chapter-10-special-purpose-books-ii-books-Q24-2
ts-grewal-solutions-class-11-accountancy-chapter-10-special-purpose-books-ii-books-Q24-3
ts-grewal-solutions-class-11-accountancy-chapter-10-special-purpose-books-ii-books-Q24-4

Question 25.
ts-grewal-solutions-class-11-accountancy-chapter-10-special-purpose-books-ii-books-Q25-1
Solution:
ts-grewal-solutions-class-11-accountancy-chapter-10-special-purpose-books-ii-books-Q25-2
ts-grewal-solutions-class-11-accountancy-chapter-10-special-purpose-books-ii-books-Q25-3
ts-grewal-solutions-class-11-accountancy-chapter-10-special-purpose-books-ii-books-Q25-4
ts-grewal-solutions-class-11-accountancy-chapter-10-special-purpose-books-ii-books-Q25-5
ts-grewal-solutions-class-11-accountancy-chapter-10-special-purpose-books-ii-books-Q25-6
ts-grewal-solutions-class-11-accountancy-chapter-10-special-purpose-books-ii-books-Q25-7
ts-grewal-solutions-class-11-accountancy-chapter-10-special-purpose-books-ii-books-Q25-8
ts-grewal-solutions-class-11-accountancy-chapter-10-special-purpose-books-ii-books-Q25-9

Question 26.
ts-grewal-solutions-class-11-accountancy-chapter-10-special-purpose-books-ii-books-Q26-1
Solution:
ts-grewal-solutions-class-11-accountancy-chapter-10-special-purpose-books-ii-books-Q26-2
ts-grewal-solutions-class-11-accountancy-chapter-10-special-purpose-books-ii-books-Q26-3
ts-grewal-solutions-class-11-accountancy-chapter-10-special-purpose-books-ii-books-Q26-4
ts-grewal-solutions-class-11-accountancy-chapter-10-special-purpose-books-ii-books-Q26-5
ts-grewal-solutions-class-11-accountancy-chapter-10-special-purpose-books-ii-books-Q26-6
ts-grewal-solutions-class-11-accountancy-chapter-10-special-purpose-books-ii-books-Q26-7
ts-grewal-solutions-class-11-accountancy-chapter-10-special-purpose-books-ii-books-Q26-8
ts-grewal-solutions-class-11-accountancy-chapter-10-special-purpose-books-ii-books-Q26-9

Question 27.
ts-grewal-solutions-class-11-accountancy-chapter-10-special-purpose-books-ii-books-Q27-1
Solution:
ts-grewal-solutions-class-11-accountancy-chapter-10-special-purpose-books-ii-books-Q27-2
ts-grewal-solutions-class-11-accountancy-chapter-10-special-purpose-books-ii-books-Q27-3
ts-grewal-solutions-class-11-accountancy-chapter-10-special-purpose-books-ii-books-Q27-4
ts-grewal-solutions-class-11-accountancy-chapter-10-special-purpose-books-ii-books-Q27-5
ts-grewal-solutions-class-11-accountancy-chapter-10-special-purpose-books-ii-books-Q27-6
ts-grewal-solutions-class-11-accountancy-chapter-10-special-purpose-books-ii-books-Q27-7
ts-grewal-solutions-class-11-accountancy-chapter-10-special-purpose-books-ii-books-Q27-8
ts-grewal-solutions-class-11-accountancy-chapter-10-special-purpose-books-ii-books-Q27-9
ts-grewal-solutions-class-11-accountancy-chapter-10-special-purpose-books-ii-books-Q27-10

Question 28.
ts-grewal-solutions-class-11-accountancy-chapter-10-special-purpose-books-ii-books-Q28-1
Solution:
ts-grewal-solutions-class-11-accountancy-chapter-10-special-purpose-books-ii-books-Q28-2
ts-grewal-solutions-class-11-accountancy-chapter-10-special-purpose-books-ii-books-Q28-3
ts-grewal-solutions-class-11-accountancy-chapter-10-special-purpose-books-ii-books-Q28-3
ts-grewal-solutions-class-11-accountancy-chapter-10-special-purpose-books-ii-books-Q28-5
ts-grewal-solutions-class-11-accountancy-chapter-10-special-purpose-books-ii-books-Q28-6
ts-grewal-solutions-class-11-accountancy-chapter-10-special-purpose-books-ii-books-Q28-7
ts-grewal-solutions-class-11-accountancy-chapter-10-special-purpose-books-ii-books-Q28-8
ts-grewal-solutions-class-11-accountancy-chapter-10-special-purpose-books-ii-books-Q28-9
ts-grewal-solutions-class-11-accountancy-chapter-10-special-purpose-books-ii-books-Q28-10
ts-grewal-solutions-class-11-accountancy-chapter-10-special-purpose-books-ii-books-Q28-11
ts-grewal-solutions-class-11-accountancy-chapter-10-special-purpose-books-ii-books-Q28-12
ts-grewal-solutions-class-11-accountancy-chapter-10-special-purpose-books-ii-books-Q28-13

Question 29.
Following were the balances of accounts appearing in the books of Ram Mohan, Iron and Steel Merchant, on 31st March, 2013:
Debit Balances: Stock in Warehouse Rs.21,000;Fixtures and Fittings Rs.6,300;Motor Lorries Rs.35,000; Harish Chander Rs.9,600, Rs.3,200;Rs.8,900;Cash in Hand Rs.2,500; Cash at bank Rs.17,300.
Credit Balances: Satish, Rs.17,900; Gyan Chand, Rs.9,900.
Enter the above balances in the Journal and post them to the Cash Book and Ledger Accounts. Also enter the following transactions in the proper subsidiary books and post them to the Ledger. Cheques received are paid into the bank on the same day. Balance the accounts and take out a Trial Balance.
ts-grewal-solutions-class-11-accountancy-chapter-10-special-purpose-books-ii-books-Q29-1
Solution:
ts-grewal-solutions-class-11-accountancy-chapter-10-special-purpose-books-ii-books-Q29-2
ts-grewal-solutions-class-11-accountancy-chapter-10-special-purpose-books-ii-books-Q29-3
ts-grewal-solutions-class-11-accountancy-chapter-10-special-purpose-books-ii-books-Q29-4
ts-grewal-solutions-class-11-accountancy-chapter-10-special-purpose-books-ii-books-Q29-5
ts-grewal-solutions-class-11-accountancy-chapter-10-special-purpose-books-ii-books-Q29-6
ts-grewal-solutions-class-11-accountancy-chapter-10-special-purpose-books-ii-books-Q29-7
ts-grewal-solutions-class-11-accountancy-chapter-10-special-purpose-books-ii-books-Q29-8
ts-grewal-solutions-class-11-accountancy-chapter-10-special-purpose-books-ii-books-Q29-9
ts-grewal-solutions-class-11-accountancy-chapter-10-special-purpose-books-ii-books-Q29-10
ts-grewal-solutions-class-11-accountancy-chapter-10-special-purpose-books-ii-books-Q29-11

Question 30.
ts-grewal-solutions-class-11-accountancy-chapter-10-special-purpose-books-ii-books-Q30-1
Solution:
ts-grewal-solutions-class-11-accountancy-chapter-10-special-purpose-books-ii-books-Q30-2
ts-grewal-solutions-class-11-accountancy-chapter-10-special-purpose-books-ii-books-Q30-3
ts-grewal-solutions-class-11-accountancy-chapter-10-special-purpose-books-ii-books-Q30-4
ts-grewal-solutions-class-11-accountancy-chapter-10-special-purpose-books-ii-books-Q30-5
ts-grewal-solutions-class-11-accountancy-chapter-10-special-purpose-books-ii-books-Q30-6
ts-grewal-solutions-class-11-accountancy-chapter-10-special-purpose-books-ii-books-Q30-7
ts-grewal-solutions-class-11-accountancy-chapter-10-special-purpose-books-ii-books-Q30-8
ts-grewal-solutions-class-11-accountancy-chapter-10-special-purpose-books-ii-books-Q30-9
ts-grewal-solutions-class-11-accountancy-chapter-10-special-purpose-books-ii-books-Q30-10
ts-grewal-solutions-class-11-accountancy-chapter-10-special-purpose-books-ii-books-Q30-11

Advertisement

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here