Extra Questions Of Childwood Class 11th Chapter 8

0
846

Childhood Extra Questions and Answers Short Answer Type

Question 1.
What question does the poet ask again and again in this poem?
Answer:
In this poem the poet is really confused. He asks the question again and again ‘when did my childhood go?’

Question 2.
The poet has discussed two stages of life – childhood and adulthood. How do we differentiate one from another?
Answer:
Childhood has been considered by the poet as a blissful period in one’s life, where a child trusts everyone.
Adulthood is marked by rational and creative thoughts, ability to perceive and differentiate and learn new things. In this stage of life one also learns to be double faced and crafty.

Question 3.
What did the poet realise when he crossed the age of eleven years?
Answer:
When the poet crossed the age of eleven years, he realised that he had lost his childhood and had developed a mind of his own. He also found out the non-existence of Hell and Heaven.

Question 4.
How did the poet conclude that Hell and Heaven were imaginary places?
Answer:
The poet concluded that Hell and Heaven were imaginary places because Geography books contain names of places, but there is no mention of places like Hell or Heaven in these books.

Question 5.
How did adults seem to the poet when he was a child?
Answer:
As a child, the poet considered all the adults as an epitome of love and sincerity. He believed that their love was true and they were ready to do anything for , their loved ones.

Question 6.
Bring out the hypocrisy that the adults exhibit with regard to love.
Answer:
As the poet grew up, he could make out the double standards followed by adults. He realised that though adults preached of love and talked of love, their behaviour was totally different and full of manipulation. They were all hypocrites who behaved differently from the way they talked.

Question 7.
What did the poet notice about independent thinking? How important was this discovery?
Answer:
The poet discovered that he was different from others and could think independently. He could have his own opinions without getting influenced by anyone else. This discovery was very important to him as it revealed to him his abilities for independent thinking and decision taking.

Question 8.
What is the poet trying to convey when he says that childhood is hidden in an infant’s face?
Answer:
The poet says an infant is really innocent as he trusts everyone and does not try to fool others. The poet brings out this fact by contrasting it with the behaviour of adults, who become manipulative and are hypocrites. As a person develops rational thoughts, his childlike innocence fades away.

Question 9.
According to Markus Natten, when does the child become an adult?
Answer:
Becoming an adult is a complex process which is associated with physical, mental and social development. A child becomes an adult when he is able to live his own life and take care of his responsibilities individually. He also develops his own thought process, using which he can form his own beliefs and opinions.

Question 10.
What is the poet’s feeling towards his childhood?
Answer:
The poet regards childhood as a period of innocence. A child sincerely feels that he is free from all evils and that there is really a Hell and a Heaven. A child knows no hypocrisy. There is no difference between his thoughts and actions. In short, childhood is a state of innocence and purity of heart.

Question 11.
How does the poem expose man and present him in true colours?
Answer:
According to the poet, childhood symbolises innocence, purity, softness and love. As a child grows up, these qualities start receding. Man adheres to lying, shrewdness, cunningness and hypocrisy.

Adults preach about truth and honesty but themselves practise hatred and lying. The simplicity and honesty of childhood evaporates the moment man crosses the threshold of innocent childhood.

Childhood Extra Questions and Answers Long Answer Type

Question 1.
Write an article in about 150 words about childhood and the process of growing up.
Answer:

Childhood
by Manav Singh

When I was a child the world seemed to be a place of joy and happiness to me. There was nothing worth worrying about. Whenever I cried, somebody consoled me. When I did not like to sit alone, I was always in somebody’s arms. My mother always looked after me. These are my most cherished memories and I believe that looking at a child playing and enjoying childhood makes me somewhat nostalgic.

Childhood is free from cares. There are no duties or responsibilities on the shoulders of a child. A child only eats, drinks, sleeps and plays. Thus, a child lives in the bliss of ignorance and innocence. As we grow in age, worries about studies, choice of profession, shouldering responsibilities etc keep haunting us. Tensions, stress and worries become a part of adult life and the individual forgets to live a carefree life.

Question 2.
Is independent thinking a step towards adulthood? If yes, then how? Explain with reference to the poem ‘Childhood’.
or
Markus Natten, though showing disapproval regarding the behaviour of adults, also raises a very important point, that of independent thinking and individuality. Do you agree that independent thinking and individuality make us what we are? Elaborate in the context of the poem ‘Childhood’.
Answer:
Of course, independent thinking is a step towards adulthood. As a child, one is not able to make one’s own decisions and one’s thinking is always influenced and directed by adults. A child is so innocent that it is not able to distinguish between truth and imagination.

As a child’s thinking is influenced by others, it has no individuality. Moreover, it is prone to manipulations which lead to fickle-mindedness. Independent thinking makes us what we are. It shapes our personality and we are known among people through what our mind thinks and what decisions we take.

If we want to stay away from evil people who try to influence our thoughts for their selfish purposes, then only independent thinking can help us. We cannot claim to be an individual if we cannot take decisions ourselves.

I. Read the extract given below and answer any two of the questions that follow.

When did my childhood go?
Was it the day I ceased to be eleven,
Was it the time I realised that Hell and Heaven,
Could not be found in Geography,
And therefore could not be,
Was that the day!

Question 1.
At what age does the poet think he lost his childhood ?
(a) After he crossed the age of eleven
(b) After he crossed the age of twelve
(c) After he crossed the age of ten
(d) After he crossed the age of nine
Answer:
(a) After he crossed the age of eleven

Question 2.
What did the poet realise?
(a) That hell and heaven are geographical places
(b) That hell and heaven are one and the same thing
(c) That hell and heaven are not any geographical places
(d) That hell and heaven are located on the Earth itself
Answer:
(c) That hell and heaven are not any geographical places

Question 3.
………. in the extract means the same as discontinued
(a) Realised
(b) Therefore
(c) Ceased
(d) Stopped
Answer:
(c) Ceased

II. Read the extract given below and answer any two of the questions that follow.

When did my childhood go?
Was it the time I realised that adults were not all they seemed to be,
They talked of love and preached of love,
But did not act so lovingly,
Was that the day!

Question 1.
Who is ‘my’ in the above lines?
(a) ‘my’ refers to the poet, Markus Natten
(b) ‘my’ refers to the poet’s childhood
(c) ‘my’ refers to the poet’s friend
(d) ‘my’ refers to the poet’s father
Answer:
(a) ‘my’ refers to the poet, Markus Natten

Question 2.
Why is ‘I’ confused?
(a) Because ‘I’ do not seem to understand when he lost his childhood
(b) Because ‘I’ could not search heaven and hell in geography .
(c) Because T is getting a lot of negative thoughts
(d) Because T has lost his mind
Answer:
(a) Because ‘I’ do not seem to understand when he lost his childhood

Question 3.
Explain “But did not act so lovingly”.
(a) It means that children talk about love but their actions are not loving
(b) It means that adults talk about love but their actions are not loving
(c) It means that adults talk about love and their actions reflect the same
(d) It means that children talk about love and their actions reflect the same
Answer:
(b) It means that adults talk about love but their actions are not loving

III. Read the extract given below and answer any two of the questions that follow.

When did my childhood go?
Was it when I found my mind was really mine, To use whichever way I choose,
Producing thoughts that were not those of .
other people, But my own, and mine alone Was that the day!”

Question 1.
Explain “my mind was really mine”.
(a) It means that his mind was influenced by others
(b) It means that his mind was not influenced by others
(c) It means that his mind was influenced by his parents
(d) It means that he was not confused
Answer:
(b) It means that his mind was not influenced by others

Question 2.
What did the poet realise?
(a) He realised that his mind belonged to his parents
(b) He realised that his mind was controlled by his friends
(c) He realised that his mind was controlled by his teachers
(d) He realised that his mind was his, and he had his own individuality
Answer:
(d) He realised that his mind was his and he had his own individuality

Question 3.
The poet ……….. find an answer to his question.
(a) did
(b) did not
(c) can
(d) may
Answer:
(a) did

IV. Read the extract given below and answer any two of the questions that follow.

Where did my childhood go?
It went to some forgotten place,
That’s hidden in an infant’s face,
That’s all I know.

Question 1.
Where did the poet’s childhood go?
(a) It went to an unknown place
(b) It went to some forgotten or unknown place
(c) It went to a known place
(d) It went to the poet’s native place
Answer:
(b) It went to some forgotten or unknown place

Question 2.
Where does the poet think that his childhood is hidden?
(a) He thinks that it is hidden in a cat’s face
(b) He thinks that it is hidden in a boy’s face
(c) He thinks that it is hidden in an infant’s face
(d) He thinks that it is hidden beneath his face
Answer:
(c) He thinks that it is hidden in an infant’s face

Question 3.
The present tense of‘forgotton’is ………
(a) forgot
(b) forgets
(c) forget
(d) forgets
Answer:
(c) forget

Content

Tags: childhood class 11th summary,childhood class 11th mcq,childhood class 11th notes,childhood class 11th in hindi,central idea of childhood class 11th,what is the poet’s feeling towards childhood class 11th english,what is the poet’s feeling towards childhood class 11th,childhood class 11 summary,childhood class 11 word meaning,summary of childhood class 11th,poem childhood class 11th,question answers of the poem childhood class 11th,childhood summary class 11th,childhood poem class 11th,childhood central idea class 11th,childhood questions class 11th,childhood class 11 summary questions and answers

Previous articleNCERT Solutions of Childwood Class 11th Chapter 8
Next articleChildwood Class 11th Summary, NCERT Solution, Notes of Chapter 8

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here
Captcha verification failed!
CAPTCHA user score failed. Please contact us!