PHP error in Ad Inserter block 1 - Block 1
Warning: Undefined variable $link

TS Grewal Solutions for Accounting Procedures – Rules of Debit and Credit Class 11 Accountancy Chapter 6

TS Grewal Solutions for Class 11 Accountancy Chapter 6 – Accounting Procedures – Rules of Debit and Credit

Question 1.
Following accounts are being maintained in the books of Shri Ashok. Classify them under Assets, Liabilities, Expenses and Revenue Accounts.
(i) Land; (ii) Investments; (iii) Building; (iv) Interest Received; (v) Salary;(vi) Bank Overdraft; (vii) Debtors; (viii) Creditors; (ix) Bad Debts; (x) Capital; (xi) Depreciation; (xii) Motor Vehicles; (xiii) Freight; (xiv) Wages; (xv) Goodwill; (xvi) Repairs.
Solution:
ts-grewal-solutions-class-11-accountancy-chapter-6-accounting-procedures-rules-debit-credit--Q1

Question 2.
Classify the following into assets, liabilities, capital, revenue, and expenses:
(i) Plant and Machinery; (ii) Bank Loan; (iii) Sales; (iv) Rent; (v) Discount Received; (vi) Carriage Inwards; (vii) Carriage Outwards; (viii) Purchases;(ix) Bills Payable; (x) Wages; (xi) Advance Income; (xii) Accrued Income;(xiii) Goodwill; (xiv) Furniture and Fixtures; (xv) Outstanding Expenses;(xvi) Capital.
Solution:
ts-grewal-solutions-class-11-accountancy-chapter-6-accounting-procedures-rules-debit-credit--Q2

Question 3.
On which side will be the increase in the following accounts recorded? Also, mention the nature of the account:
i. Furniture A/c
ii. Mohan (Proprietor)
iii. Salary A/c
iv. Purchases A/c
v. Sales A/c
vi. Interest Paid A/c
vii. Sohan (Creditor)
viii. Ram (Debtor)
Solution:
ts-grewal-solutions-class-11-accountancy-chapter-6-accounting-procedures-rules-debit-credit--Q3

Question 4.
On which side will be the decrease in the following accounts recorded? Also, mention the nature of the account:
i. Cash
ii. Bank Overdraft
iii. Outstanding Salary paid
iv. Outstanding Rent
v. Prepaid Insurance
vi. Mohan, Proprietor of the business
Solution:
ts-grewal-solutions-class-11-accountancy-chapter-6-accounting-procedures-rules-debit-credit--Q4

Question 5.
Following is the list of various accounts. Find out which are Assets, Liabilities, Capital, Revenue or Expense Accounts:
i. Machinery
ii. Bank
iii. Sales
iv. Purchases
v. Unsold Stock
vi. Bank Overdraft
vii. Ram (Customer)
viii. Cash
ix. Interest Received
x. Mohan (Proprietor)
Solution:
ts-grewal-solutions-class-11-accountancy-chapter-6-accounting-procedures-rules-debit-credit--Q5

Question 6.
You are given a number of accounts below. State which of them will show a debit balance and which a credit balance:
i. Carriage
ii. Machinery
iii. Sales
iv. Cash
v. Ram (Customer)
vi. Sales Return
vii. Purchases
viii. Bad Debts
ix. Discount Allowed
x. Rent
xi. Commission Received
xii. Capital
xiii. Repairs
xiv. Purchases Return
Solution:
ts-grewal-solutions-class-11-accountancy-chapter-6-accounting-procedures-rules-debit-credit--Q6

Question 7.
Put the following transactions on the proper side of an Interest Account:
i. Interest earned Rs.2,000
ii. Interest paid Rs.1,000
iii. Interest due Rs.500
Solution:
ts-grewal-solutions-class-11-accountancy-chapter-6-accounting-procedures-rules-debit-credit--Q7

Question 8.
ts-grewal-solutions-class-11-accountancy-chapter-6-accounting-procedures-rules-debit-credit-8
Solution:
ts-grewal-solutions-class-11-accountancy-chapter-6-accounting-procedures-rules-debit-credit--Q8

Question 9.
ts-grewal-solutions-class-11-accountancy-chapter-6-accounting-procedures-rules-debit-credit-9
Solution:
ts-grewal-solutions-class-11-accountancy-chapter-6-accounting-procedures-rules-debit-credit--Q9

Question 10.
ts-grewal-solutions-class-11-accountancy-chapter-6-accounting-procedures-rules-debit-credit-10
Solution:
ts-grewal-solutions-class-11-accountancy-chapter-6-accounting-procedures-rules-debit-credit--Q10

Question 11.
ts-grewal-solutions-class-11-accountancy-chapter-6-accounting-procedures-rules-debit-credit-Q11-1
Solution:
ts-grewal-solutions-class-11-accountancy-chapter-6-accounting-procedures-rules-debit-credit--Q11

Question 12.
Solution:
ts-grewal-solutions-class-11-accountancy-chapter-6-accounting-procedures-rules-debit-credit--Q12
ts-grewal-solutions-class-11-accountancy-chapter-6-accounting-procedures-rules-debit-credit-Q12-1

Question 13.
ts-grewal-solutions-class-11-accountancy-chapter-6-accounting-procedures-rules-debit-credit-Q13-1
Solution:
ts-grewal-solutions-class-11-accountancy-chapter-6-accounting-procedures-rules-debit-credit--Q13

Question 14.
ts-grewal-solutions-class-11-accountancy-chapter-6-accounting-procedures-rules-debit-credit-Q14-1
Solution:
ts-grewal-solutions-class-11-accountancy-chapter-6-accounting-procedures-rules-debit-credit--Q14

Question 15.
ts-grewal-solutions-class-11-accountancy-chapter-6-accounting-procedures-rules-debit-credit-Q15-1
Solution:
ts-grewal-solutions-class-11-accountancy-chapter-6-accounting-procedures-rules-debit-credit--Q15

Leave a Comment

Adblocker detected! Please consider reading this notice.

We've detected that you are using AdBlock Plus or some other adblocking software which is preventing the page from fully loading.

We don't have any banner, Flash, animation, obnoxious sound ad. We do not implement these annoying types of ads!

We need money to operate the site, and almost all of it comes from our online advertising.

Please add www.imperialstudy.com to your ad blocking whitelist or disable your adblocking software.

×